Termo- și fonoizolații

Vată bazaltică sau vată minerală de sticlă, PIR, polistiren expandat EPS, polistiren extrudat XPS ...? Soclu, acoperiș, fațada sau terasă? Care ar fi grosimea optimă de izolație? Ce reprezintă valoarea U și ce aspecte trebuie să analizăm în cazul alegerii unei termoizolații?

Ne întâlnim cu multe concepte și o serie de soluții profesionale sau aparent profesionale.

Este dificil să ne orientăm în multitudinea de informații.

Dar alegerea unor soluții incorecte de izolare reprezintă bani aruncați pe fereastra. Scopul nostru este să nu fie cazul Dumneavoastră! De aceea vă rugăm să apelați la noi în rezolvarea acestor probleme.

                   

În cazul reabilitării termice a unei case, izolarea corectă a acoperișului este la fel de importantă ca și izolarea fațadei. În cazul în care renovarea casei nu cuprinde și schimbarea învelitorii, soluția de izolare corectă este cea dintre și de sub căpriori. Pentru evitarea apariției condensului, se va utiliza termoizolație suficient de groasă și se va monta un strat de barieră de vapori la nivelul inferior al acoperișului și un strat de difuzie de vapori în partea superioară a acoperișului.

În cazul izolării pardoselilor, scopul principal este reducerea zgomotului de impact, de aceea se utilizează o izolație cu capacitate ridicată de absorbție fonică.

Termoizolațiile de calitate au valoarea U (coeficient transfer termic) redusă. Unitatea de măsură pt U (coeficient transfer termic) este: W/m2K.

Valoarea U este influențată de grosimea izolației și valoarea lambda (λ - coeficientul de conductivitate termică). Cu cât valoarea lambda este mai mică, cu atât materialul este mai izolant.

Mai simplu: coeficientul de transfer termic U măsoară eficiența izolației termice. Cu cât valoarea acestuia este mai mică, cu atât pierderile de căldură sunt mai mici.

În ianuarie 2023 au apărut noi cerințe de conformare privind performanța energetică în România atât pentru clădirile noi, cât și pentru clădirile existente care se reabilitează. S-a publicat în Monitorul Oficial actul normativ "Metodologia de calcul al performanței energetice a clădirilor" - indicativ Mc 001-2022. Aceste noi reglementări sunt pasul inainte către conformarea energetică a clădirilor la standardul nZEB, CLĂDIRI CU CONSUM DE ENERGIE APROAPE EGAL CU ZERO. Odată cu acest normativ, se schimbă paradigma în construirea și reabilitarea clădirilor în țara noastră.

Se urmărește ca, la nivel global, clădirile să aibă o performanță energetică cât mai bună, reducându-se substanțial poluarea, consumul de energie, dar și valoarea facturilor. Aceste noi reglementări privind performanța energetică a clădirilor vizează atât jucătorii implicați in industria construcțiilor, cât și proprietarii de imobile și dezvoltatorii imobiliari.

Standardul nZEB (Nearly Zero Energy Building) trebuie să fie respectat și in România, tocmai pentru a ne alinia cu țările UE, dar și cu trendul global pentru clădiri cu consum de energie din surse neregenerabile aproape egal cu zero. Casele eficiente energetic genereză o amprentă de carbon mai redusă, sunt construcții durabile, confortabile și sănătoase. 

Confrom noilor reglementări publicate în ianuarie 2023, pe elemente de construcții, pentru clădiri rezidențiale noi și pentru reabilitări clădiri rezidențiale, în vederea indeplinirii cerințelor minime de performanță energetică, valorile maxime ale coeficientului de transfer termic (U) s-au modificat astfel (W/m2K):

  • Perete exterior - Faţadă de contact: clădiri noi / reabilitări clădiri ► 0,25 / 0,33
  • Perete exterior - Faţadă ventilată, Perete sandwich: clădiri noi / reabilitări clădiri ► 0,25 / 0,33
  • Acoperiş înclinat deasupra unui spaţiu încălzit: clădiri noi / reabilitări clădiri ► 0,15 / 0,20
  • Planşeu pod sub un spaţiu neîncălzit: clădiri noi / reabilitări clădiri ► 0,15 / 0,20
  • Perete exterior - structuri metalice: clădiri noi / reabilitări clădiri ► 0,25 / 0,33
  • Planşeu deasupra unui spaţiu neîncălzit (garaje, subsoluri, spaţii tehnice): clădiri noi / reabilitări clădiri ► 0,29 / 0,40
  • Acoperiş plat (tip terasă): clădiri noi / reabilitări clădiri ► 0,29 / 0,40

Conform acestor noi cerințe, grosimea recomandată  a izolației* pe elemente de construcție este:

  • Perete exterior - Faţadă de contact: 15-24 cm
  • Perete exterior - Faţadă ventilată, Perete sandwich: 10-24 cm
  • Acoperiş înclinat deasupra unui spaţiu încălzit: 20-25 cm
  • Planşeu pod sub un spaţiu neîncălzit: 20-25 cm
  • Perete exterior - structuri metalice: 10-24 cm
  • Planşeu deasupra unui spaţiu neîncălzit (garaje, subsoluri, spaţii tehnice): 10 cm
  • Acoperiş plat (tip terasă): 20 cm

* Exemplificare cu vată minerală. Sursa:Knauf Insulation Catalog 2023

  • IZOLAȚII ACOPERIȘ TIP TERASĂ
  • IZOLAȚII ACOPERIȘ TIP ȘARPANTĂ
  • IZOLAȚII PEREȚI COMPARTIMENTARE
  • IZOLAȚII PARDOSELI